Șofatul Eco

Șofatul Eco

Urmăriți consumul de combustibil

DS studiază impactul asupra mediului al vehiculelor sale chiar din etapa de proiectare. Reducerea consumului de combustibil face parte din această abordare. Masina pe care ați cumpărat-o (sau intenționați să o cumpărați) reflectă cele mai recente progrese în acest domeniu.

Pentru a afla mai multe despre această abordare, citiți mai departe. Această secțiune include sfaturi și bune practici pentru a vă ajuta să urmăriți consumul de combustibil.

Aceste recomandări simple se referă la modul în care utilizați și întrețineți mașina. Stilul dvs. de condus, de exemplu, este un factor important, deoarece poate reduce consumul de combustibil cu până la 15%.

Citiți cu atenție această secțiune pentru a vă face mașina mai puțin costisitoare la pompa de combustibil. Am stabilit aceste sfaturi în ordinea importanței, pe baza economiilor pe care le puteți obține pe o perioadă lungă de utilizare.

 

Selectați întotdeauna trapta potrivită

Odyssey_Motorisation

Selectarea treptei potrivite este o modalitate simplă de a optimiza consumul de combustibil.

Deși uneori este nevoie de o viteză constantă din motive de aglomerație și siguranță a traficului, este adesea posibil să adoptați o turație mai mică a motorului.

La o cutie de viteze manuală, selectați cea mai mare treaptă de viteză posibilă. Dacă vehiculul are un indicator de schimbare a treptei de viteză, selectați treapta de viteză recomandată ori de câte ori este posibil. Un motor care funcționează la turație redusă consumă mai puțin combustibil, chiar dacă aveți impresia că lucrează mai greu pentru a deplasa automobilul înainte.

La o cutie de viteze fără ambreiaj sau automată, o funcție automată adaptează modificările treptelor de viteză la stilul șoferului. Utilizați această funcție ori de câte ori este posibil și conduceți fără probleme. Utilizați pedala de accelerație cu moderație, iar funcția automată va optimiza consumul de combustibil prin selectarea raportului de transmisie cel mai adecvat. La viteza de 50 de km/h, rularea în treapta a 5-a, mai degrabă decât în cea de-a treia, reduce consumul de combustibil cu o valoare cuprinsă între 20 și 25%.

Aceasta este o modalitate buna de a economisi combustibil în timp ce îmbunătățiți confortul acustic. Când mașina se oprește (de exemplu la semafor înainte de a traversa o intersecție) nu rămâneți în prima treaptă. Puneți cutia de viteze în poziția neutră pentru a evita ca ambreiajul să funcționeze mai greu.

Dacă mașina are o funcție Stop & Start, motorul se va opri automat. Această funcție aduce economii substanțiale de combustibil în traficul urban.

 

Conduceți fluent și cu viteză moderată

Odyssey_Innovation_Afil

Șofatul nervos sau agresivă, cu accelerație și frânare, duce în mod inutil la creșterea consumului de combustibil.

Rularea prea aproape de mașina din fața dvs. este dificilă atât pentru motor cât și pe frâne, în special în oraș. Și șofatul la viteze mari crește considerabil consumul de combustibil.

Conduceți la o viteză constantă ori de câte ori este posibil și păstrați distanța față de autovehiculele din fața dvs. Dacă autovehiculul are controlul vitezei de croazieră sau un limitator de viteză, utilizați-l ori de câte ori puteți menține o viteză constantă. Când trebuie să încetiniți, evitați frânarea în ultimul moment.

Anticipați și utilizați frâna de motor, ori de câte ori este posibil, pentru a încetini în mod natural mașina. Ridicați piciorul de pe pedala de accelerație pentru consumul zero de carburant. Încercați să anticipați situația traficului, urmărind traficul din față. De exemplu, adaptați viteza și încetiniți mai devreme pentru a evita oprirea la semafor, dacă este posibil. Conduceți la o viteză moderată pentru a consuma mai puțin combustibil. Pe scurt, conduceți fluent pentru a economisi bani.

 

Nu vă supraîncărcați mașina

Cu cât este mai grea mașina, cu atât este mai greu să funcționeze motorul pentru a o deplasa mai departe – și cu atât este mai mare consumul de combustibil. Dacă este posibil, evitați să cărați obiecte care nu sunt necesare, în special obiecte grele.

Transportați obiectele în interiorul mașinii dvs. ori de câte ori este posibil. Amplasarea încărcăturilor pe acoperiș are un impact negativ asupra aerodinamicii, precum și asupra consumului de combustibil. Utilizați o cutie de acoperiș numai dacă nu aveți altă alternativă. Și înlăturați-o atunci când nu mai aveți nevoie de ea.

 

Verificați periodic presiunea în anvelope

tyres-ds

Când anvelopele sunt sub-umflate, rezistența la rulare este mai mare decât în mod normal. Motorul trebuie să funcționeze mai mult și acest lucru crește consumul de combustibil.

Anvelopele umflate sub nivelul optim se pot supraîncălzi, pot afecta comportamentul rutier și pot suferi uzură și deteriorări care pot duce la explozie. Monitorizarea presiunii în anvelope, sistem prezent pe multe dintre vehiculele noastre este un ajutor valoros, dar nu poate înlocui controalele regulate.

Schimbările de temperatură determină variații naturale ale presiunii în anvelope. De exemplu, presiunea scade în vreme rece (trecerea de la vară la iarnă). Așadar, nu uitați să verificați și să reglați în mod regulat presiunea în anvelope, mai ales atunci când temperatura scade brusc și, de asemenea, când autovehiculul transportă încărcături grele. Pentru siguranța dvs., respectați valorile presiunii recomandate de producător, aplicabile anvelopelor reci.

Utilizarea anvelopelor de iarnă mărește considerabil rezistența la rulare pe asfalt uscat. Acestea contribuie la siguranța în condiții meteorologice nefavorabile, dar ar trebui schimbate ori de câte ori condițiile de condus permit.

 

Planifică-ți călătoria

Consumați mai mult combustibil în ambuteiaje sau în călătoriile scurte. În traficul aglomerat șoferii tind să adopte un stil de conducere mai neregulat, frânând și accelerând în mod constant. Acest lucru crește consumul de combustibil inutil.

Planificați-vă și combinați călătoriile pentru a le face cât mai rentabile. Evitați orele de vârf și blocajele de trafic ori de câte ori este posibil. Planificați traseul astfel încât să puteți conduce fără probleme, să limitați accelerația și frânarea și să reduceți distanțele parcurse.

Dacă rămâneți blocat în trafic, opriți motorul. În mod similar, când faceți o oprire rapidă pentru a cumpăra o pâine sau o sticlă de apă etc., oprirea motorului ar trebui să devină un reflex. Acest lucru va economisi mereu combustibil, precum și limitarea neplăcerilor cauzate de gazele de eșapament.

 

Plecați de pe loc pentru a încălzi motorul

Cu cât este mai rece mașina, cu atât mai multă energie este necesară pentru a se deplasa. În timpul călătoriilor scurte în timpul iernii, consumul de combustibil al mașinii dvs. poate crește cu până la 50%. Nu țineți motorul la relanti pentru a-l încălzi. Deplasați-vă cu o viteză moderată cât mai curând posibil. Vehiculul dvs. se va încălzi mai repede atunci când conduceți.

 

Conduceți cu geamurile închise

Rularea la viteze de peste 50 de km/h cu trapa sau geamurile deschise crește considerabil rezistența aerodinamică.

Acest lucru este valabil și pentru decapotabile. Când conduceți cu viteză, închideți geamurile pentru a economisi combustibil. Utilizați sistemul de climatizare din mașină pentru a răci habitaclul. Aerul condiționat este deosebit de eficient atunci când vehiculul se deplasează cu viteză mare.

 

Gestionați sistemele consumatoare de energie

Odyssey_Innovation_Ecran-tactile

Toate sistemele electrice din mașină sunt alimentate de motor. Ca rezultat, cu cât mai multă energie electrică folosiți, cu atât consumați mai mult combustibil. În general, adoptați o abordare rezonabilă: nu lăsați sistemele electrice să funcționeze în mod inutil.

Opriți funcțiile care încălzesc scaunele, dezaburesc parbrizul sau ventilează cabina, de exemplu, sau setați-le la o valoare cât mai scăzută pentru cerințele dumneavoastră. Aerul condiționat utilizează energia de la motor.

Când temperaturile sunt ridicate, consumul de combustibil poate crește cu până la 25% dacă mențineți o temperatură scăzută în habitaclu. Utilizați aerul condiționat cu înțelepciune. Dacă aveți un sistem automat, nu selectați o temperatură prea rece sau mai scăzută cu 4-5 grade față de temperatura exterioară. Pe lângă economisirea combustibilului, veți evita “șocurile de căldură” atunci când intrați sau ieșiți din mașină. Dacă mașina dvs. a fost parcată la soare o perioadă lungă de timp, conduceți cu viteză mică, cu aerul condiționat închis și toate geamurile deschise pentru a scăpa de aerul fierbinte.

Apoi, sistemul de climatizare poate prelua misiunea de răcire a habitaclului la o temperatură constantă, când geamurile sunt închise. Pentru a evita supraîncălzirea automobilului, încercați să parcați la umbra și să utilizați parasolare sau jaluzele pe geamuri atunci când este posibil, dacă sunteți parcat la soare o perioadă lungă de timp.

 

Servisați vehiculul în mod regulat

Dacă subansamblele mașinii (motor, cutie de viteze, aer condiționat, anvelope etc.) sunt slab întreținute, mașina dvs. funcționează mai puțin eficient și consumă mai mult combustibil. Pentru a vă menține mașina la maximă eficiență, trebuie să o întrețineți în mod regulat la un mecanic profesionist. Asigurați-vă că toate piesele și consumabilele (ulei, filtru de aer, anvelope etc.) sunt garantate, recomandate și testate de DS.

Fiecare componentă utilizată de vehiculul dvs. respectă specificațiile detaliate. Uleiul de motor, de exemplu, asigură lubrifierea, dar contribuie și la eficiența motorului. Acest lucru este valabil pentru majoritatea pieselor folosite de mașina dvs. Un sistem de aer condiționat slab întreținut consumă mult mai mult combustibil. Este foarte mult în interesul dumneavoastră să vă asigurați că mașina dvs. este bine întreținută, deoarece va consuma mai puțin combustibil, va fi mai sigură și va avea un preț mai mare la revânzare.

 

Rodajul pentru o bună funcționare

Environnement_Eco-Conduite

Tocmai ați cumpărat o mașină nouă. Pentru a o utiliza la o eficiență maximă este nevoie de o perioadă scurtă de rodaj. Mașina dvs. va atinge nivelul optim de consum de combustibil după depășirea barierei de 3-5.000 de kilometri parcurși.

Pe scurt, conduceți mașina cu atenție, pentru a maximiza eficiența și a economisi bani.